vjenčanja
  Stojim pred fotografskim portretom snimljenim dvadesetih godina prošlog stoljeća. Vrijeme prolazi. Sekunda, dvije..., tri..., minuta... Koliko je vremena potrebno da bi se promotrila jedna fotografija? Prema današnjim standardima, koje dobrim dijelom diktiraju jeftini TV spotovi, radi se o desetinkama, jer tko ima vremena za gledanje, promatranje, za uočavanje detalja? A tek za proživljavanje
osjećaja koji samo jedna, jedina fotografija u nama može
probuditi? Kakav nedopustiv luksuz za čovjeka 21. stoljeća.
No, mogu li reći nešto u obranu ovoga svoga iracionalnog
postupka?
Inspirirano radovima starih majstora
Fotografija: Mario Hrvačić
  Za početak, ta fotografija, gledano s aspekta današnjeg vremena, ima jedan sasvim atipičan razlog nastanka. Ona nije nastala zbog puke činjenice da je naprimjer digitalna, pa stoga u svom nastanku besplatna! U vrijeme kada (za mnoge) snimanje ne stoji ništa, a izrada tek kunu ili dvije, nepojmljivo je da samo vrijednost fotografskog materijala premašuje iznos nadnice za cjelodnevni rad.
  Ne, neću uopće opisivati fotografiju. Neka mi ne zamjere svi
dobri pisci, ali kao fotograf dopustit ću si ovom prilikom
posegnuti za frazom "jedna slika vrijedi kao tisuću riječi..." .
No, želim ponešto napisati o onome što se iščitava "između redaka". Ta je fotografija očito važna portretiranoj osobi. Vidi se to iz, za tu prigodu, brižno pripremljene odjeće, frizure, a ponajviše iz izraza lica. Kako pomno izabran trenutak! I svjetlost i sjena, sve je na svome mjestu. Ništa, baš ništa na toj fotografiji ne bi trebalo mijenjati, a k tome, sve je napravljeno bez Photoshopa! Evidentno je da je i fotografu - portretistu fotografija važna. On je čovjek, koji je možda svu svoju ušteđevinu uložio u fotoaparat, pa još godine u stjecanje znanja i mnogo vremena u svrhu pripreme za svaku pojedinačnu fotografiju.
   I u 22. stoljeću glazbenici će učiti od Bacha ili Beethovena, a ako su orijentirani na pop i rock glazbu, od Beatlesa... U isto vrijeme mi, fotografi, možemo puno naučiti od starih majstora.
  Na kraju, što je najvažnije za dobru (portretnu) fotografiju? Dignitet, znanje i energija koje ulaže fotograf, kao i trud i vrijeme koje je spremna uložiti portretirana osoba. Od posebnog je značenja i komunikacija koju fotograf i portretirana osoba ostvaruju. Kao što besluhi pjevač (a takvih ima i na našoj estradi) može svojom interpretacijom unakaziti i sasvim solidnu pjesmu, tako i loš fotograf može inače lijepu i simpatičnu osobu prikazati neprivlačnom, da ne kažemo ružnom. Taj "sitni" detalj ponajviše ovisi o senzibilitetu fotografa, a iščitava se iz svake njegove fotografije.

tekst i fotografije: Mario Hrvačić

Sve fotografije uz tekst izrađene su postupkom ručne izrade.